Les om flukt i klassen

Hvordan tenker et barn når det ikke blir mottatt noe sted, når det ikke får følelsen av å være velkommen til et nytt land, en ny kultur? Så ydmykende og så håpløst. Det oppleves i dag av millioner av barn og unge.

Når det er kaldt skaffer jeg meg en tjukkere genser, er jeg sulten, handler jeg mat, og restene etter middagen kaster jeg. Men hvordan formidle at dette ikke gjelder for alle, hvordan bidra til et samhold, en forståelse og en refleksjon i klasserommet når elevene spør, når de ser det er forskjellige vilkår blant sine jevnaldrende? Og hvordan kan barn og unge forstå flukt og flyktningers situasjon?

Jeg har jobbet som barnebokformidler i skoler, snakket om bøker med barn og unge og med lærere. Det er mange år siden, men husker så godt virkningen av en god fortelling i klassen sammen med en lærer som selv ble berørt  av det som ble formidlet. Det er gull verdt i læringsmiljøsammenheng.

Litteratur for barn og unge om flukt

Læringsmiljøsenteret arbeider ikke med litteratur for barn og unge, av de nasjonale sentraene er det Lesesenteret som har dette mandatet blant mange andre oppgaver. En annen institusjon som har stor kompetanse på dette området er Norsk Barnebokinstitutt. Her kan lærere, foreldre og andre interesserte finne gode lesetips og omtaler og temakataloger.

Men i arbeidet med å inkludere nye elever som  kommer til skoler over hele landet i den nærmeste tiden vil jeg slå et slag for å skape forståelse, medfølelse, innsikt og tanker rundt temaet «flukt» i klassen. Hva innebærer det å flykte som barn? Det kan være fint og nyttig å være forberedt med alle sanser, og ikke alle som kommer vil komme til å fortelle sin historie. Gode forfattere skriver i et språk som gir både hjerne og hjerte næring. Og de gode forfatterne finnes  også blant barnebokforfatterne. Her er derfor et lite knippe, et lite utvalg av titler til å lese høyt i klassen som en forberedelse og utgangspunkt for refleksjon før nye klassekamerater eller familier i asylmottaket skal mottas i lokalmiljøet:

Tove Janssons: Hvem skal trøste Knøttet er klassikeren som overlever alt for noen av oss, den handler om flukt også. Knøttet forlater huset sitt, han opplever kulde, er redd for mørket og er ensom. Tilslutt, etter mange skremmende opplevelser finner han en venn. Fortellingen ender godt for Knøttet og for oss som leser.

Flere klassikere som ender godt finnes, Astrid Lindgren skrev Rasmus på loffen og der er flukten fra et barnehjem, et sted det ikke er mulig for Rasmus å eksistere på, han blir hundset og hersket med, han mister helt sin egen identitet ved å være der. Grunnen til at Rasmus rømmer fra barnehjemmet, er trusselen om tukt og straff. Han rømmer for å finne folk å knytte seg til helt på egen hånd, her er det mange tema å ta opp. Å være på flukt eller «på loffen» gir også stor selvinnsikt. Rasmus møter landstrykeren Oskar. Det blir en svært slitesterk relasjon.

Godt voksne husker selvfølgelig også Aimee Sommerfelts Veien til Agra der de to søsknene  går og går mot et sykehus i Agra fordi den yngste er syk. Den er muligens litt gammeldags i stilen for dagens barn, men tydelig når det gjelder å få sagt noe om at vi lever på  flaks og overflod hos oss selv.  Det er noe helt spesielt  med denne boken som er vanskelig å finne beskrevet andre steder, nemlig at det går an å klare seg helt alene, og  at folk flest er gode.

Romaner for unge har også tatt opp temaet flukt, ofte i forbindelse med å flykte fra krig.Harald Skjønsbergs bok Flukten til Sverige skildrer flukt gjennom en gutts øyne. Her er spørsmålet hvem kan man stole på  og hvem kan du ikke stole på. Boken handler  om 2.verdenkrig, men har et allment innhold om det å hjelpe folk i største fare.

En motsetning til klassikerne som handler om «gamle dager » er fantasylitteraturen. Populær sjanger blant dagens unge, som ofte kommer i serier. Mange av disse bøkene tar utgangspunkt i nettopp det å flykte. Å flykte fra en dårlig relasjon, å flykte fra et fengsel, å flykte hvis du ikke kan leve i trygghet der du er. Her en liten liste med tips:

Harry Potter av JK-Rowling

Odinsbarn av Siri Pettersen

Tam-tiggergutten av Jo Salmson

Pax-serien av Åsa Larsson og Ingela Korsell (som til og med er pedagogikkforsker)

Fantasyboka for barn og unge har ofte et plutselig og gledelig vendepunkt i historien – når alt er som mørkest og nesten alt håp er ute. For en leser, ung eller gammel kan det utløse tanker og også gledestårer – alt takket være at for de du leser om har flukten inn i det ukjente blitt til virkelig befrielse. Det er et vendepunkt i historien som  alle kan lengte etter og håpe vil finne sted for de unge asylsøkerne i Norge.

Halvparten av alle som flykter er barn og unge iflg. FNs tall. De fleste er flyktninger i eget land og i nabolandet. Men noen kommer altså til oss. Kan vi forberede klassen gjennom å lese bøker som tar opp temaet flukt i en eller annen form?

Gå til det lokale biblioteket og spør etter nye bøker med dette som tema. Barn som flykter fra krig eller rømmer fra fryktelige forhold er et tema som finnes i både bildebøker og bøker for eldre barn og unge.