Bondevik: For lite fokus på mobbing

Universitetslektor Tove Flack og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik er enige om at kampen mot mobbing langt fra er over. ­– Vi må ha kontinuerlig jobbing i skolen, sier Bondevik.

Bilde av Tove Flack og Kjell Magne Bondevik i Samfunnssalen i Oslo. Tove Flack og Kjell Magne Bondevik er begge opptatt av å fortsette kampen mot mobbing.

Norges forskningsråd og Rådet for psykisk helse arrangerer forskningskonferansen med over 400 deltakere. Dagens første tema er mobbing.

Skryter av mobbeprogram
Som statsminister innførte Bondevik i 2002 mobbemanifestet, og på konferansen utdypet han at kampen mot mobbing fortsatt ligger hans hjerte nært.

- Siden jeg sluttet i poltikken, har jeg prøvd å holde meg unna innenrikspolitiske spørsmål. To unntak er psykisk helse og kampen mot mobbing. Det dreier seg dypest sett om menneskeverdet. Arbeid for bedre psykisk helse er kampen mot stigma, og i den kampen vil jeg gjerne bidra, sa Bondevik som nå er leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter.

Han viser til at kampanjer mot mobbing har hatt effekt, men at vi ikke må slå oss til ro med det.
- Kampen mot mobbing må fortsette. I alle klasserom må det være regler mot mobbing, og det må være reaksjoner når disse blir brutt, sa han fra talerstolen.

Etter innlegget utdypet han:
- Mobbing får for lite oppmerksomhet. Vi må ha en kontinuerlig kamp mot mobbing i skolen. Det er lærere og foreldre som først og fremst er ansvarlige, selv om jeg håper barna også er med og sier fra. Alle, fra regjeringen på toppen og ut i skolesystemet, må ha fokus på dette, sier han.

Han skryter av mobbeprogrammer.
- Vi har noen programmer, som Zero og Olweus, som er prøvd ut og som vi vet fungerer, sier han.

- Forskning nytter
Universitetslektor ved Læringsmiljøsenteret, Tove Flack,  var den andre foredragsholderen om snakket om mobbing. Hun tok for seg forskning om mobberen.
- Vi har mye forskning om mobbeatferd, men utfordringen er å bruke kunnskapen vi har. I dag er det 50.000-60.000 barn som blir mobbet. Det er hjerteskjærende og galt. Derfor må vi gjøre noe med det, sa Flack.

Flere foredragsholdere på konferansen bekrefter konferansens navn: Forskning nytter.
- Forskning nytter bare hvis vi tar den i bruk, understreker leder i Høyre, Erna Solberg.