Barn og mobbing

I artikkelen ”Er englebarnet ditt en mobber?” setter Marit O. Bromark, journalist for Foreldre og Barn, fokus på hvem det er som mobber.

Det er ikke alltid slik at det er barn fra dårlige hjem og med en vanskelig oppvekst som mobber. Det kan like gjerne være de søteste og høfligste elevene i klassen.

Bromark har snakket med Tove Flack, stipendiat ved Senter for atferdsforskning, og Kristin Oudmayer, forfatter og foredragsholder. Flack påpeker at mange foreldre har vanskeligheter med å se hvordan egne barn forholder seg til og behandler andre.

Mobbing kan være vanskelig å oppdage, men det hjelper å vite hva man bør se etter. I artikkelen presenteres det en liste over ulike tegn som kan hjelpe til med å avsløre om barnet ditt mobber andre. Ved at foreldre kjenner til disse tegnene og blir mer oppmerksomme på egne barns oppførsel, vil man kunne oppdage mobbing og få muligheten til å stanse det.

Skjult mobbing er vanskelig å oppdage, og skjer gjerne uten at et vondt ord blir sagt. I stedet for bruker barn andre metoder for å sette enkeltpersoner utenfor som for eksempel at en jentegjeng konsekvent flytter sekkene sine vekk fra en annen jentes sekk. Det er viktig at voksne ikke bagatelliserer eller overser slike handlinger.

Både Flack og Oudmayer legger vekt på at foreldre selv må tenke over hvordan de forholder seg til andre. De må også snakke med barna sine om oppførsel, språkbruk og kroppsspråk. Foreldre har stor påvirkningskraft, og de bør gå frem som gode rollemodeller.

Les hele saken på Klikk.no

Tekst: Alexandra Halsan