MENY

Til deg som elev

Mobbing er ikke lov. Etter norsk lov har alle barn rett til et trygt skolemiljø. På denne siden finner du råd om hva du kan gjøre dersom du eller noen du vet om blir mobbet.

Hva er mobbing?

Mobbing er vonde handlinger som utestenging, ryktespredning, erting eller dytting, slag og spark mot en som ikke kan forsvare seg.

Det er mobbing når dette skjer flere ganger.

Dersom du gruer deg for å gå på skolen fordi du møter elever eller lærere som sier eller gjør noe du blir lei deg for, er det viktig at du forteller det til en voksen. Barn skal ikke grue seg for å gå på skolen.

Å si at du eller andre blir plaget, er ikke å sladre.
Ser du en som blir mobbet: Si ifra, mobbing er ikke lov!

Her kan du og foreldrene dine lære mer om mobbing.
 

Aktuelle ressurser
Ung.no
Har du blitt mobbet? På denne siden finner du informasjon om bl.a. skolens ansvar om du blir mobbet, hva du kan gjøre som en venn og du kan lese historier fra noen som har opplevd mobbing. Si ifra, søk hjelp, det nytter!

Dubestemmer.no
Her kan du lære mer om hvordan vi bør være mot hverandre på nettet og om digital mobbing.


Innspill fra elever
Hva tenker elever om hva som skal til for å få et godt læringsmiljø? Hvilke tanker har de om mobbing? Vi har spurt og fått noen svar. Etter hvert som flere svarer, publiserer vi svarene her: Elevens stemme.

 

Tips til deg som blir mobbet
Fra en som har blitt mobbet

 1. Ta tilbake kontrollen over livet ditt. Innse at det er du selv som velger hvordan livet ditt skal se ut. Det er du som skal bo der hvor du bor, jobbe der hvor du jobber, spise det du spiser, gjøre det du gjør – Så ikke la andre få bestemme det for deg!
   
 2. Husk at skolen er en liten verden som ikke varer for evig. Det finnes massevis med herlige, trivelige mennesker der ute, som venter på å få møte deg, og som vil være din venn.
   
 3. Du velger dine venner. Ekte venner lar deg få være deg selv, og du kan slappe av sammen med dem.
   
 4. Fortell noen du stoler på hva du opplever. Aller helst en voksen, da de som regel har erfaring nok til å kunne hjelpe deg med å ta gode skritt og gjøre valg som er bra for deg.
   
 5. Ta vare på mennesker rundt deg. Det får deg til å ha det bedre, og du vet aldri hvem som kanskje bærer på tunge tanker. Din oppmuntring kan spre lys i mørket for noen.
   
 6. Prøv å gi slipp på sinne og hat. Kan du tilgi, så er det det aller beste (for deg). Men det krever at du bestemmer deg for det, uten å vente på en unnskyldning. Gjør det for din egen del! Hat og bitterhet skaper nemlig fysiske problemer i kroppen din, og den som rammes mest av dette er du selv.
   
 7. Følg dine drømmer, interesser og pasjoner. De er din vei til glede, og de er ikke til for å gjøre noen annen fornøyd, bare deg.
   
 8. Du er ikke alene! Det finnes mange som har kommet seg igjennom det du nå står midt oppi, og du kan få håp og inspirasjon av å høre om andre som har kjempet videre og kommet seg ut på andre siden. (Hvis ikke min historie er til nytte for deg, så finnes det mange andre, ikke minst kjendiser, som har fortalt om sine opplevelser av mobbing.)
   
 9. Søk profesjonell hjelp. Det er ikke tegn på svakhet å få hjelp med å bearbeide det som har skjedd med deg, og å få hjelp til å komme deg igjennom det. Det er både smart og modig. Samtaleterapi kan gi nye perspektiv og hjelpe deg til å se hva som er hva. (Det har hjulpet meg veldig mye.)
   

Lykke til med DITT liv!

UiS logo