Siste nytt om organisasjonsutvikling
-
Bok om snu-metoden
Snu-metoden er et verktøy for lærere som har mistet kontrollen over klassen. Erling Roland har skrevet bok om metoden.
-
Hva skjer når skoler dropper karakterer i orden og atferd?
Forskning: Elever føler de blir mer rettferdig behandlet når de slipper å få orden- og atferdskarakterer. Lærernes holdninger til å kutte ut karakterene varierer mye mellom skoler, ifølge en rapport.
-
– Skolen burde være mer basert på forskning
Under tellekanten: Forskere burde i enda større grad prøve ut hvilke pedagogiske metoder som fungerer, mener professor Edvin Bru.
-
Kan økt satsing på helsesøstre gi bedre læringsmiljø i skolen?
Hva skjer når kommuner får mer midler til å bruke på helsesøstre i skolen? Forskere fra NIFU skal i samarbeid med Læringsmiljøsenteret og Folkehelseinstituttet undersøke dette.
-
Partnerskap mellom lærerutdanningsinstitusjoner og skoler bør oppmuntres
Forskning: Samarbeid mellom utdanningsinstitusjon og skoler kan bidra til å bringe akademia og praksisfeltet nærmere hverandre, med økt læring begge steder som utbytte.
-
Forsker på barn og unge i krise
Da Pål Roland jobbet i barne- og ungdomspsykiatrien, ville han forstå mer av det de unge slet med. Derfor begynte han å forske på barn og unge som går gjennom livskriser.
-
– Lærere må ha mulighet til å eksperimentere
Professor Unni Vere Midthassel har viet karrieren sin til å finne ut av hvordan skoler blir bedre. Hun mener lærere må få trene seg på å jobbe annerledes.
-
Læringsmiljøprosjektet er evaluert
NTNU Samfunnsforskning har evaluert resultatene av Læringsmiljøprosjektet, sett fra skoleeier og skoleleders synsvinkel. Tilbakemeldingene er jevnt over svært gode.
-
Nordisk nettverk møter utviklingsorienterte skoler
Mæla ungdomsskole i Skien presenterte sitt systematiske utviklingsarbeid og sitt elev- og læringssyn for et nyetablert nordisk nettverk.
-
Læringsmiljøprosjektet – bistand til bedre læringsmiljø
Over 200 var samlet på Gardermoen 12.–13. oktober 2015 i regi av Læringsmiljøprosjektet. De jobber systematisk for et bedre læringsmiljø med mindre mobbing ved sine skoler.
-
Ny bok om implementering
Gode tiltak er lite verdt om ein ikkje veit korleis ein skal omsette og innføre dei i organisasjonen. Til no har det mangla samanfattande norsk litteratur om implementering som tema.
-
– Skolene er avhengig av en sterk ledelse
Forskning: Det finnes så å si ingen eksempler på skoler som har klart å snu en negativ utvikling uten en sterk ledelse.
-
Lærarar utviklar samarbeid gjennom deltaking i endringsarbeid
Forskning: Deltaking i skuleomfattande utviklingsprogram, der målet er å redusere problemåtferd og styrke klasseleiing, aukar samarbeidet mellom lærarar.
-
Hvordan Skedsmo kommune arbeidet for å redusere problematferd i skolen
– Å utvikle kunnskap om elevenes læring må være grunnlaget for skolenes utviklingsarbeid, sier kommunalsjef i Skedsmo kommune, Helge Dulsrud.
-
En studie av arbeidet med endringsprosessen i seks norske skoler
Forskning: Seks Zero-skoler ble undersøkt i en studie det det ble sett på hvor godt forberedt skolene var på arbeidet som ventet, og hvor vellykket selve gjennomføringen var. Forskerne så spesielt på skoleledelsens rolle i prosessen.
-
Tryggere lærere når skolen klarer å håndtere utfordringer
Forskning: Når læreren opplever at skolen klarer å håndtere utfordringer, blir den enkelte lærer tryggere og bedre i stand til å takle egne utfordringer i klasserommet på en god måte.
-
Doktorgrad på implementering av skoleutviklingsprogrammet Respekt
Onsdag 18. april disputerer Pål Roland for doktorgraden i utdanningsvitenskap ved Universitetet i Stavanger. Roland har sett på utfordringer med å omsette teori til praksis ved innføring av skoleutviklingsprogrammet Respekt.