Mulige årsaker til psykososiale problemer etter å ha opplevd samlivsbrudd

Hva kan være årsaken til at barn som har opplevd samlivsbrudd har flere psykososiale plager og problemer enn andre?

Jente sitter i en vinduskarm med en bamse ved siden av seg. Det er viktig at vi som foreldre skåner barna fra konflikt som det er vanskelig for barn å forholde seg til. Foto: iStock.

Verdens fremste skilsmisseforsker Paul R. Amato har utarbeidet en modell hvor han ser på samlivsbruddet som en prosess som går over tid. Vi vet at et foreldrebruddet er en prosess som starter lenge før de to flytter fra hverandre og at bruddet også setter i gang en rekke hendelser som kan være stressende for barn over tid.

Bruddet kan innebære flytting, redusert kontakt med en av foreldrene, nedgang i økonomi og så videre. Alle disse hendelsene kan naturligvis være en belastning for barnet.

Det er allikevel funnet at vedvarende konflikt mellom foreldrene er den mest stressende faktoren for barn med skilte eller separerte foreldre. Det er derfor det er så viktig at vi som foreldre – enten vi nå er gift eller skilt – skåner barna fra konflikt som det er vanskelig for barn å forholde seg til.

Tekst: professor Ingunn Størksen