Nå skal det lekes og læres også i Sverige

Det er stor interesse for boka Lekbasert læring i både barnehager og grunnskoler i hele landet. Nå skal den gis ut i Sverige.

Barn som leker i skogen. Aktivitetene i boka Lekbasert læring er spesielt utviklet for å være engasjerende, meningsfulle og stimulere til aktivitet og samspill.

– Vi er veldig begeistret for at boka skal gis ut i Sverige. Opplegget er utarbeidet i samarbeid med barnehagelærere, og vi tror det er derfor barnehagesektoren i Norge har tatt så godt imot boka, sier professor Ingunn Størksen.

Hun mener det svenske forlaget nok også ble begeistret for ideen og tenker at svenske barnehagelærere kan ha nytte av en slik bok, på bakgrunn av den praksisnære tilnærmingen.

Godt samarbeid med det svenske forlaget

I Sverige skal boka gis ut på Bonnierförlagen Lära. Det svenske forlaget gir ut både trykte og digitale læremidler, men også andre ting som kan «gjøre hverdagen litt lettere og morsommere».

– Gan Aschehoug har et godt samarbeid med Bonnierförlagen Lära, og det er spennende at Lekbasert læring nå skal til dem. Det gleder vi oss veldig over, forteller Eli Kristin Almehagen, redaktør i Gan Aschehoug.

Populær bok

GAN Aschehoug lager praksisnære bøker og materiell, som lett kan tilpasses en travel hverdag i barnehagen. Slik er også boken Lekbasert læring. Første opplag av boken er allerede solgt ut, og nytt opplag er på plass hos forlaget.

Almehagen tror den en av suksessfaktorene til boken er at barnehageansatte eller andre som vil bruke boka kan ta den ned fra hyllen og gjøre, ikke bare lese. Den praksisnære tilnærmingen gjør at mange kjenner seg igjen i de fire kjerneområdene som er trukket frem.

– Det gjør at mange kan tilpasse aktivitetene til sin hverdag og barnegruppe. Forskningen som ligger bak er naturligvis også interessant, sier hun videre.

Kan også brukes i skolen og SFO

– Vi har også fått forespørsler både fra ulike SFO-enheter og småskoletrinn om boka. Mange tenker at de lekbaserte læringsaktivitetene kan passe for litt eldre barn også. Det er vi helt enig i, sier Svanaug Lunde. Hun er universitetslektor ved Læringsmiljøsenteret og ansvarlig for utviklingen av opplegget.

– Det er spennende at utviklingsarbeidet som barnehagelærere i Agder har vært med på nå kommer til nytte i barnehager i andre land, og at aktiviteter også brukes i skole og SFO.

Bilde av forsiden til boka Lekbasert Læring

Lekbasert læring inneholder 130 aktiviteter som er utviklet av barnehageansatte og forskere.