Siste nytt om omsorg, lek og læring
-
Noen barnehager gir et læringsforsprang
– Forskjellene vi har funnet er betydelige. Når vi sammenligner barna som gikk i barnehagene med mest læring med de som gikk i barnehagene med minst læring, var det i gjennomsnitt fem måneder forskjell i barnas utvikling, sier Ingunn Størksen.
-
Barn som er gode på å styre sin egen atferd, lærer lettere matematikk
Barn som har lært konsentrasjon og selvregulering i barnehagen, får det lettere når de skal lære matematikk og lesing på skolen.
-
Barnehagens organiseringsform og personaltetthet har betydning for relasjonskvaliteten
En ny studie tyder på at måten barnehager er organisert på kan gi utslag på hvor gode relasjoner det er mellom de ansatte og barna i småbarnsgrupper. I studien har forskerne undersøkt sammenhenger mellom organiseringsform, antall ansatte pr barn og relasjonskvalitet.
-
Når observasjon endrer praksis
Når vi utfordrer vår praksis og våre arbeidsmetoder kommer ulike syn på barn og barns medvirkning frem.
-
Nå skal det lekes og læres også i Sverige
Det er stor interesse for boka Lekbasert læring i både barnehager og grunnskoler i hele landet. Nå skal den gis ut i Sverige.
-
Fri lek eller læring i barnehagen?
De senere årene har vi sett en polarisert framstilling av læring i barnehager i offentlige debatter og sosiale medier. Hva er det som gjør at læring i barnehagen er kontroversielt?
-
Er jeg verdifull for deg?
Alle barn skal oppleve at de som tar imot dem, blir glade for at de kommer og at de har ventet på akkurat dem. De skal møte entusiastiske mennesker som lar seg begeistre og som kan vise sin fryd og glede.
-
Lekbasert læring for de eldste i barnehagen (15 stp)
29. august er det søknadsfrist på et nytt videreutdanningstilbud: Lekbasert læring for de eldste barna i barnehagen.
-
Nettressurs for barnehager
Læringsmiljøsenteret står bak nettsiden lekbasert.no som er en gratis nettressurs rettet mot de som arbeider med femårsgruppa i barnehager.
-
Mer læring og mindre skole i barnehagen
Glade barn, inspirerte ansatte og mindre «skole» i barnehagen. Det er erfaringene fra et nytt pedagogisk opplegg hvor femåringer lærer gjennom lek.
Kompetanseutvikling i barnehagen

Læringsmiljøsenteret tilbyr kompetanseutvikling for å skape trygge og gode barnehagemiljøer. Tilbudet er organisert i moduler som kan settes sammen på ulike måter. De fleste modulene vil kunne gjennomføres i løpet av ett år. Vi tilbyr fem ulike moduler:
-
Ledelse av et trygt og godt barnehagemiljø
-
Livsmestring
-
Begynnende mobbeatferd
-
Fysisk læringsmiljø
-
Lekbasert læring for de eldste i barnehagen
Forsknings- og utviklingsprosjekter
Forskningsprosjekter
Kompetansehevende prosjekter
Barnehageforskningen ved UiS

Barnehageforskning er et sentralt satsingsområde ved Universitetet i Stavanger (UiS). Forskingsmiljøene samarbeider tett om flere store prosjekter på en rekke områder innen barnehagefeltet.
Våre forskningsprosjekter har en klar forankring i den norske barnehagemodellen. Vi har nær kontakt med praksisfeltet, noe som gjør at forskingen har stor innvirkning på utviklingen av norske barnehager.
Forskningen foregår på – og i samarbeid mellom – Læringsmiljøsenteret, Lesesenteret, Institutt for barnehagelærerutdanning og en rekke nasjonale og internasjonale samarbeidsinstitusjoner.