Elevens stemme: Derfor liker jeg å gå på skolen

Noen liker skolen fordi de møter venner og synes fagene er spennende, andre kjeder seg eller blir mobbet. Det forteller elever når vi spør dem om hvorfor de liker å gå på skolen.

Fire elever ser på noe sammen. Foto: Scanpix. Elevene trekker blant annet fram vennskap, læringslyst og interesse for fagene når de blir spurt om hvorfor de liker å gå på skolen. Foto: Scanpix.

Gutt, 11 år

Jeg liker å gå på skolen fordi man kan få masse nye venner, og at man kan leke med vennene sine i friminuttene og har det gøy. Jeg liker også skolen fordi man lærer masse nytt som kan hjelpe deg fremover i livet. Jeg liker også skolen fordi man kan lære å bake og bruke tresløyd, å sy osv.

Det er gøy med skole fordi vi også kan leke ute i skogen når det er utedag, vi får også svømmetimer sånn at alle kan få lære å svømme. Det er også gøy å skrive fortellinger/eventyr eller filmatisere et eventyr. Jeg synes at trinnet mitt er et veldig bra trinn fordi det er ingen som blir mobbet eller ertet. Jeg trives veldig godt på skolen og håper at alle andre i verden også gjøre det.

Gutt, 11 år

Jeg liker og gå på skolen fordi man kan leke med venner, ha det gøy, og lære masse i timene. Jeg liker også skolen på grunn av gym, vi har veldig morsomme gymtimer. Enda en grunn til at jeg liker skolen er på grunn av lærerne. De er så snille og så hyggelige mot alle elevene. I K&H-timene lærer vi ting som vi kanskje burde kunne når vi er gamle, som å sy osv.

Det er også gøy fordi vi pleier noen ganger å ha utedag. Det er veldig gøy. Så, rett og slett, det er veldig morsomt på skolen, og jeg koser meg veldig. Jeg blir ikke mobbet, og jeg blir behandlet bra av alle sammen. Når jeg skal begynne på ungdomskolen så blir det sikkert helt annerledes med kantine og sånt, men jeg tror jeg kommer til å trives der også. Det samme på videregående skole, så dette her det kommer til å bli gøy.

Og i tillegg så gleder jeg meg til leirskole.

Jente, 12 år

Jeg liker å gå på skolen fordi det er morsomt og viktig. På skolen lærer vi mange nye og viktige ting. Mange liker ikke skolen, men den er viktig for deg. Der får du venner og lærer ting som du må kunne når du blir stor.

Jeg liker å gå på skole for å lære nye ting og få venner og for å bli kjent med mange nye. Jeg liker å gå på skolen siden lærerne er morsomme. Jeg liker best å gå på skole når det er morsomme fag. De morsomste fagene er: matte, KRLE, k&h, m&h, norsk og samfunnsfag.

Mange sier at de ikke liker å gå på skole, men sannheten er at det ikke er så verst. Man får mange venner og man blir kjent med folk som er større en deg. Innerst inne tror jeg at de fleste folk syntes det ikke er så gærent.

Gutt, 14 år

Jeg liker og gå på skolen for de da for kan jeg møtte alle klassekameratene mine og vennene mine. Og jeg kan utfordre meg litt på de forskjellige fagene.

Jente, 14 år

Det gjør jeg ikke, og grunnen er fordi jeg syns det er kjedelig. Og det er ikke noe jeg liker. Jeg syns skole er litt dølt for mange, og lærerne snakke høl i huet på meg.

Jente, 14 år

Jeg liker å gå på skolen fordi jeg er så heldig at jeg har bestevenner og læringslyst. Ikke alle er så heldig. Noen blir mobba, noen har ingen venner og noen har ikke motivasjon i det hele tatt. Jeg skjønner godt at det er vanskelig å gå på skolen da.

Jeg er egentlig ikke spesielt god i noen fag, men jeg tror det faktisk kan være en litt god ting. Fordi i noen klasserom er det sånn at ingen liker en som kan mye, eller ingen liker noen som ikke kan noen ting. Sånn burde det ikke være. Det er helt greit å ikke kunne alt, men det er også helt lov å kunne mye også.

Det er jo kjempefint når et klasserom er fullt av elever som har både lite og mye kunnskap. Da kan jo alle lære av hverandre, men sånn er det dessverre ikke. Samfunnet er en rar ting, og ingen vil noen gang skjønne seg fullt og helt på det. Men grunnen til at jeg liker å gå på skolen er fordi det er flinke lærere og snille folk her. Men jeg er heldig.

Gutt, 14 år

Derfor liker jeg å gå på skolen: Jeg møter venner. Det er morsomt å lære (spesielt i varierte timer). Mange aktiviteter. Får nye venner.

Gutt, 14 år

Jeg lærer mye som er viktig å få med seg i livet og som man trenger videre i skolen. Det er et sosialt sted, og man får mange venner hver dag. Du kan leke med både store og små.

Jente, 14 år

Jeg liker å gå på skolen fordi jeg liker å tenke hva jeg kan bli når jeg engang blir voksen. Hva jeg kan få ut av min utdanning! Det å lære noe er ikke alltid like gøy, men jeg går gjennom det og gleder meg til å endelig kunne komme ut i drømmejobben. Jeg er villig til å kunne jobbe veldig hardt for å få den jobben jeg ønsker.

Skolen er også noe sosialt, så på skolen liker jeg å være med mine venner. Jeg synes at skolen noen ganger kan være kjedelig. Jeg synes det da blir lettere og greiere å gå på skole da jeg føler at lærerne på skolen forstår meg og hjelper meg med å finne grunner til å faktisk gidde å jobbe mot drømmen min. JA, jeg liker å gå på skolen.

Gutt, 15 år

Det jeg liker med skolen er at jeg kan være sammen med vennene mine å danse.

Da jeg kom til Norge trodde jeg at norsk var et lett språk å lære seg. Men når jeg begynte på skolen skjønte jeg fort at det ikke var så enkelt. Alle de norske lærerne oppfører seg veldig bra mot meg. Når jeg snakker norsk med vennene mine jeg kan ikke tro meg selv. Fordi når en person skal lære et nytt språk, tror jeg det er vanskelig for han/hun. Så når jeg startet å lære norsk var jeg er redd, men jeg forstod at det kom til å bli enklere etter hvert som tiden gikk.

Elevens stemme