Elevens stemme: Hva er en god dag på skolen?

Gode karakterer, latter, vennskap og en god lærer er alle faktorer når elever besvarer spørsmålet "Hva er en god dag på skolen?".

To jenter ligger på gulvet og ler sammen. Foto: iStock. Flere av elevene skriver at det er viktig å ha noen å le sammen med. Foto: iStock.

Jente, 10 år

For å få ein fin dag på skulen må ein ha nokon å leike med, viss ikkje er det kjedeleg og einsomt i friminutta. Viss vi ser nokon som er aleine i friminuttet kan vi gå bort å spørje om dei vil leike, sånn at dei og får ein fin dag på skulen. Vi må heller ikkje krangle med venner eller gjere noko dumt mot dei, og ikkje skade kvarandre.

For å ha det bra i skuletimane må vi vere stille, øve på ting sånn at vi blir betre i det, lære nye ting sånn at vi kan tinga når vi skal ha prøve. Lærarane må vere snille sånn at vi stola på dei og at vi kan spøje om ting vi treng hjelp til, og so må dei kunne kva vi skal lære for at vi skal lære det riktige.

11-åring

En god dag på skolen er en dag hvor du kan lære og at det ikke er noe mye bråk i klasserommet.  Og at ingen er syke sånn at du har flere å leke med. Man kan få ros når du har gjort noe bra. Når man går hjem fra skolen så trenger du ikke å føle at du har vondt i hodet på grunn av støy. At lærene er snille og ser deg.

Gutt, 14 år

En god dag på skolen er den dagen jeg får 6 på en prøve. :)

Gutt, 14 år

En god dag på skolen er at: Man ler og har det morsomt. Tuller litt med andre venner. Ha morsomme fag der man kan gjøre litt hva man vil.

Jente, 14 år

En god dag på skolen er da været er fint og alle smiler og har det gøy. Og der alle har noen å være med.

Gutt, 14 år

En god dag på skolen er at man har en lærer som det er gøy å ha, og man har det morsomt i timene. Det er viktig å ha det morsomt med vennene sine i friminuttene.

Gutt, 14 år

En god dag på skolen for meg  er en dag hvor man har bra fag, konkurranse i undervisningen, mestringsfølelse og at man har noen å være med i friminuttene.

Jente, 14

En god skoledag for meg kan være at i første time begynner vi med musikk. Jeg er interessert i musikk, så det syntes jeg er litt morsomt. Så vi jobber til det blir friminutt. Vi hadde en litt gøy time så nå venter et friminutt der vi spiller ensprett (et ballspill) og greier og holde ballen i gang. Vi har spilt noen runder, friminuttet er over og vi går inn for neste time.

Da har vi samfunnsfag. Jeg selv er ikke så fan av det, men med en god lærer, så gjør det faget litt bedre. Jeg synes også at hvis man skal skape god læring og godt læringsmiljø, må man ha en god og imøtekommende lærer. Som vi har i samfunnsfag. Vi har jobbet hardt, hatt et litt kult tema, en kul lærer, og lært en del nytt.

Da var det endelig matpause, og vi jentene på 7 samles rundt bordet  i kantina som regel for og spise lunsj. Vi hygger oss, er på mobilen, viser hverandre ting, og forteller om gårsdagen, og det morsomme, men også pinlige, som skjedde.

Vi er mette, og går så sakte, men sikkert ut. Friminuttet varer 3 kvarter, så vi spiller en del ensprett, går rundt, og tar morsomme bilder.

Det er engelsk, og 3. time. Vi jobber på en presentasjon som har leveringsfrist senere i uka, og vi er i rute. Siste time er det utdanningsvalg, og vi gjør oppgaver og svarer  muntlig. Klokka ringer, og vi pakker og går og venter på resten av bussene, til lærerne roper ut hvilke klasser eller busser som får gå på først. Bussene drar hver sin vei, og vi drar hjem.

Gutt, 14 år

En god dag på skolen er en dag der du lærer mye, og der du har fått med deg masse.

Gutt, 14 år

En god dag på skolen er en dag der man har mer praktiske fag. F.eks. at man har M&H (mat og helse) ute. Naturfag med forsøk ute som noen eksempler. Man jobber mye på PC nå om dagen, og det sliter på oss elever. Vi burde fått mer fritid ute i frisk luft.

Noe som også er viktig for en god dag på skolen er at det er en mobbefriskole. Hele 70 000 barn gruer seg til skolen hver dag på grunn av mobbingen. Det beste hadde vært hvis alle fikk være seg selv hele tiden uten å bli mobbet. Man burde prøve å få det til slik at alle skoler ble mobbefrie.

Jente, 14 år

En god dag på skolen er en dag der vi har mest fysiske fag, som gym, M&H, valgfag. En dag der hjernen kan få «litt fred» fra all læringen. Du får tenkte litt på andre ting enn bare å sitte ved pulten og skrive til fingrene er støle.

Jente, 15 år

En god dag på skolen er en dag hvor jeg får smil i gangene og gode kommentarer, selv om jeg ikke klarer alle utfordringer like bra. En dag hvor alle lærerne er i godt humør, og sier "hei" til alle elever og har øyekontakt mens de snakker til meg. En god dag på skolen er en dag uten en eneste stygg kommentar om hvor dårlig jeg er i engelsk, eller at jeg er et "mattegeni", eller "lærerens yndlingselev".

Elevens stemme