MENY

Elevens stemme: Hva jeg synes om mobbing

Hva synes elever om mobbing? Vi har spurt elever hva de tenker og samlet svarene her.

Gutt som roper inn i kamera. Foto: iStock. Alle elevene som har skrevet til oss, er sterkt i mot mobbing. Foto: iStock.

Gutt, 10 år

Mobbing er forbudt:

Mobbing er forbudt, og eg likar ikkje å sjå at andre blir mobba. Mobbing er rart synest eg. Dersom du blir mobba må du seie i frå, ellers kan det bli verre.

Det er rart at folk mobbar. Det hender at folk som har blitt mobba, mobbar andre. Viss du blir mobba so skjer det fleire gangar og ikkje berre ein gong. Du kan bli mobba på bussen, veien til skulen og der det ikkje er vaksne. For dei som blir mobba følest det ut som om verda går under, eller som om du får ein stein i bakhaudet eller som du er gal. Enkelte mobbar for å tøffe seg og dei vil vere med i ein gjeng.

Viss du vil unngå mobbing so er du snill mot alle. Eller ikkje bry deg om du blir mobba for dei eller den som mobbar kan slutte viss han blir lei. Det er viktig og vere snille.

Jente, 11 år

Jeg mener at hvis du opplever ubehag allerede som liten kan det ha store konsekvenser for resten av livet. Mobbing er helt klart en av de tingene hvor alle kan gjøre en forskjell.

Men det er ikke alle som gjør det bevisst. For eksempel hvis det er en som bare ser på det som tull og tar lett på det, er det ikke sikkert alle andre gjør det. Det er også ditt ansvar å passe på at dette ikke skjer.

Andre mobber mer bevisst og vet hva de gjør, men ikke hvorfor de gjør det. Og hvis du er en som mobber bevisst, så tenk på hvorfor. Mange av de som opplever og bli plaget, blir plaget fordi de reagerer så stort. Hvis du opplever å bli plaget, prøv å ikke reagere.

Hvis du er en av dem som mobber for reaksjon, så prøv å sette deg selv i den andres posisjon, og tenk over hva du skulle ha gjort hvis det var deg. Hvis du blir mobbet, er det ingen skam og si ifra, enten om det er til lærere, venner eller foreldre.

Gutt, 12 år

Jeg syntes at mobbing ikke er bra fordi mobberne krenker og gjør dem lei seg. Mobbing har mange opplevd, og ofte så har mobberne blitt mobbet før. Mobbing er en forferdelig ting, og det kan hende at de som ble mobbet tar selvmord eller andre voldelige trekk. Mobbing kan være at man blir slått, sagt stygge ting til og stjeling. Nettmobbing eller mobbing gjennom telefonen er det verste av alt. Det er også vanskelig å stoppe mobberne eller bli venn med dem, men det kan skje

12-åring

Jeg syntes at mobbing er teit fordi folk blir såret og føler ting som de ikke skal føle.  Men hvis man blir mobbet så burde man gå til en lærer, eller så er du lei deg hele tiden. Eller hvis du ikke tør å si fra til en lærer, så burde du si det til en av foreldrene dine.

Jente 14

Selv synes jeg mobbing er noe dritt, og det skriver jeg ut av lang erfaring. Det å bli mobbet er en lang liste av ting, f.eks. det å bli utestengt, ertet, terget eller slått. Alt sammen er mobbing. Mobbing er et viktig tema som må bli tatt opp fordi det skjer 24/7 på nettet, på skolen eller hvor som helst. Jeg gidder ikke å sitte her å late som jeg er noen ekspert på mobbing, for det er jeg ikke, men det jeg vet er at det er utrolig kjipt å være den som står utenfor.

Det er veldig viktig at mobbeofferene får hjelp, og det er viktig at de forstår at det ikke blir verre om du sier ifra til en voksen om at du blir mobbet. Det som mange tror er at de egentlig ikke blir mobbet, selv om de blir det.

Mobbing på nett er mye mer alvorlig fordi det sprer seg mye fortere, og mange brukere er som oftes anonyme og det kan lede til spiseforstyrrelse, kutting og til og med selvmord. Derfor er det viktig å si fra om du ser det er noen som blir mobbet, om du selv blir mobbet eller om du vet om noen som blir mobbet på nett.

Gutt, 14 år

Det er ikke greit å mobbe. :(

Gutt, 14 år

Jeg mener at mobbing er: Slemt og stygt å gjøre. Helt tullete, og jeg skjønner ikke hvorfor noen synes det er morsomt.

Jente, 14 år

Det jeg mener om mobbing er at det er jævlig å oppleve, og du har de minnene resten av livet ditt. Det som du kan oppleve med mobbing er fysisk, psykisk og over nett. Jeg føler at fysisk og psykisk er verst for da du face-to-face, men over nett er det bare ord. Når det er fysisk og psykisk så kan man bli skadet og det kan gjøre vondt.

Gutt, 14 år

Mobbing for meg er stygt, unødvendig og ondsinnet erting, hvor man tydelig vil at mobbeofferet skal ha det vondt. Mobbing er enhver persons største mareritt og kan føre til mange stygge handlinger som: selvmord, kutting og videreføring av mobbing.

Jente, 14 år

Mobbing er en skikkelig stygg ting å gjøre. Det føles helt forferdelig. Mobbing er etter min mening helt uakseptabelt, og jeg har nulltoleranse for mobbing. Jeg er en person som virkelig tør å si ifra hvis jeg ser noen blir mobbet. Jeg er veldig engasjert i temaet mobbing, og har et ønske om at absolutt alle skoler i hele Norge skal bli 100 % mobbefrie. Jeg vet hvor forferdelig det er å bli mobbet, fordi jeg har blitt det selv.

Mobbing er slettes ikke bra fordi det skader enkeltpersoner både fysisk og psykisk. De mobbeutsattes fremtid kan bli utsatt på grunn av mobbing i de kritiske barneåra. 

Gutt, 14 år

Det er dumt å mobbe. Mobbing er unødvendig.

Gutt, 14 år

Mobbing er ikke noe bra å ha på en skole. Det kan føre til dårligere skolemiljø. Lærene tar mobbing på alvor for å få stoppet det. Rektor har også en stor rolle med mobbinga for å bli kvitt den.

Gutt, 14 snart 15 år

Jeg synes mobbing er en forferdelig ting. For mobbeoffer er jo selvfølgelig uskyldige. Det verste er at de som er mobber, har det egentlig fælt selv. Men de mobber og ødelegger for andre personer. Alt dette vet jeg, fordi jeg har blitt mobba selv før.

Det er rett og slett ikke noe gøy at du for eksempel blir kalt en ting flere uker på rad, eller at du blir ertet for en ting i flere uker. Jeg har blitt mobba for to ting. Den ene grunnen var egentlig bare for gøy, andre gangen var det på grunn av en privat ting. Derfor så mener jeg at det ikke er en bra ting. Selv om at jeg for eksempel hadde hatt det forferdelig hjemme, så hadde det ikke kommet noe bra ut av saken, eller det hadde ikke gjort saken noe bedre. (PS. Dette var bare et eksempel, for jeg har det jo selvfølgelig bra hjemme.)

Noe av det dumme med mobbingen er at den som blir mobba (den som er mobbeofferet), knekker sammen eller tør ikke å gå på skola noe mer. Det som jeg ikke skjønner, er hvordan folk synes det er gøy å skite ut (for å si det på godt norsk) en uskyldig og snill person foran fullt av folk/personer. Derfor er det dumt at mobberne velger den dummeste vegen (å mobbe folk), istedenfor å velge den riktige vegen (snakke med voksne og fikse problemene). Jeg vet ikke hva andre kommer til å mene, men dette er mine meninger. 

Gutt, 15 år

Mobbing er en dårlig ting for elever.  Noen ganger blir andre elever lei seg når han eller hun sier dårlige ord til dem. Kanskje når andre blir lei seg, så kan han eller hun bli sint, og det kan være negativt.

Jeg bare sier til folk som blir mobbet: Hvis sånne ting skjer med deg, ta kontakt med folk du kjenner, f.eks. lærene, venner, foreldre. Så kanskje de kan hjelpe og snakke med folk som mobber deg. Kanskje spørre: "Hvorfor mobber du ham?". Eller: "Hva er det de har gjort mot deg?". Kanskje de kan hjelpe deg og spørre sånne spørsmål. Men hvis du ikke sier det til noen, hvordan kan andre hjelpe deg? Kanskje det blir litt vanskelige for dem hvis du ikke tar kontakt med dem. Mobbing er ikke bra for elever eller andre mennesker, tror jeg.

Jente, 15 år

Mobbing har eksistert i lang tid. Vi klarer ikke få en mobbefri skole, men vi klarer å få vekk mesteparten av mobbingen. Det er ofte de som er svake og ikke klarer å forsvare seg selv som blir mobbeoffer. Ikke bare fysisk, men også psykisk.

Det er ikke bare de som er svake som blir mobbeoffer. Som regel ja, men ikke alltid. Elever som har en høy stemme i klassen og som blir godt likt, kan også bli et mobbeoffer. Jeg tror at det ikke har så mye å si hvem som blir mobbet, men hvem som mobber.

Mobberen har et behov for å fremheve seg selv, ved å trykke ned andre. Det er mobberen som egentlig føler seg utestengt eller annerledes, men mobberen har funnet en måte å skjule det på, ved å mobbe. Mobberen er den som er svak.

Les mer

Elevens stemme