Zero til USA

Leslie middle school i Salem, USA, er første skole i USA til å ta i bruk Zero-programmet mot mobbing.

Også denne skolen har problemer med mobbing, og spesielt mobbing som skjer digitalt. Derfor har skolen, som den første i USA, bestemt seg for å delta i Zero. Tirsdag ble kampanjen sparket igang.

Zero er utviklet av forskere ved Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger, og i USA tilbys det gjennom et lokalt firma. Zero står for nulltoleranse overfor mobbing, og siden oppstarten i 2003 har over 400 norske skoler deltatt i programmet. I fjor startet Zero opp i Chile.

– I Norge har alle, fra regjeringen og ned i skolekretsene, innprentet at det er behov for å utvikle programmer spesielt rettet mot arbeidet med slike situasjoner, sier rådgiver ved skolen Pete Teller.

Han understreker at det unike med Zero er at det kan tilpasses hver enkel skole.

– På Leslie går studenter som kalles jevnaldrende hjelpere med lilla t-skjorter. Andre studenter kan henvende seg til disse for støtte, sier Teller.

Emani Price er en av hjelperne med lilla t-skjorte.

– Jeg tror det er bedre for elevene å snakke med andre elever for å få hjelp, fordi de forstår bedre hva det handler om, sier hun.

Les mer om Zero