Fem råd til deg som har barn som skal begynne i barnehagen

Skal barnet ditt begynne i barnehagen for aller første gang? Gleder barnet seg? Gleder du deg som forelder? Eller er det litt for spennende og du er litt urolig? Her er fem råd til hvordan du kan få en fin start sammen med barnet og barnehagen.

Små barn som leker. Foto: GettyImages Barn er sensitive for hvordan foreldrenes sinnsstemning er, og foreldres trygghet, ro eller uro smitter over på barnet. Din trygghet er derfor viktig. Foto: GettyImages

Høsten er en spennende tid i barnehagen. Noen barn skal begynne på skolen, andre skal over på stor avdeling. En tredje gruppe er dem som skal begynne i barnehagen for aller første gang. Det er spennende for både barn og foreldre.

Svanaug Lunde, som har jobbet mange år i barnehage før hun begynte på Læringsmiljøsenteret, deler her sine tips for en god oppstart for barnet og foreldre. Hun har laget en huskeliste for å ha en slags veileder, der hun har latt seg inspirere av Turistforeningens T-er som man følger for å komme trygt frem i fjellet.

Under følger Svanaugs fem T-er:

1. Trygghet

Den førte T-en står for trygghet. Den er viktig. Barn er sensitive for hvordan foreldrenes sinnsstemning er, og foreldres trygghet, ro eller uro smitter over på barnet. Din trygghet er derfor viktig. Kanskje har du som foreldre eller foresatt få komme på besøk til barnehagen eller dere har fått informasjon og bilder – noe som hjelper dere å bli trygge. Søk informasjon og still spørsmål for å bli trygg på at barnehagen er en god plass for ditt barn.

2. Tillit

Tillit henger nøye sammen med trygghet. Tilliten din til at barnehagen er god for barnet og dere som foreldre er viktig. Dersom personalet klarer å gi dere opplevelsen av at de forstår hvordan det er å være liten og ny, blir dere som foreldre også tryggere.

3. Tid

Sett av nok tid. For det tar tid og foreldre vet ikke hvor lang tid barnet trenger på å knytte seg til de viktige personene i barnehagen, og kjenne at det er trygt og godt å være der.

Men tid handler også om å kommunisere og bruke tid på å fortelle hva ditt barn trenger, stille spørsmålene du har, og samtidig la dem i barnehagen fortelle hvordan de jobber og hva de legger vekt på.

Til slutt handler det om å sette av tid på ettermiddagene til å være med barnet og roe godt ned, for barnet kommer til å være sliten med mange nye erfaringer og opplevelser som det trenger tid til å bearbeide. Sitte på et fang, lese bok, og roe helt ned er viktig i oppstarten. Kanskje ta litt kortere dager i barnehagen i begynnelsen, for barnehageuniverset er mye å ta inn for et lite barn.

4. Tålmodighet

Vær tålmodig. Barnet kan kjenne på at det er mye som skjer på en gang, det kan være overveldende og det kan gjerne resultere i litt sutring eller klenging. For noen barn kan det være vanskelig å få sove om kveldene, eller tungt å stå opp om morgenen. Vær tålmodig med barnet, men også deg selv. Tenk at «akkurat nå er det slik», men dette kommer til å gå bra og vi investerer i fremtiden.

5. Tøys og tull

Et positivt klima og god stemning smitter over på barn. Når barnet merker at de viktige voksne tøyser og tuller, og har en avslappet og god stemning påvirket det også hvordan barnet har det. Tøys og tull  er viktig for barnets velvære.

Lykke til!

Tenk gjennom alle T-ene og finn ut hvordan dere kan gjøre barnehageoppstarten best mulig, og tenk over hva du trenger for å kjenne at det er trygt og godt for ditt barn å være i barnehagen. Lykke til med den viktige overgangen til barnehagen!

Tekst: Ina Midttveit

Alle barn fortjener en god start på livet

– Barnehagens hverdagsliv som utgangspunkt for personalets kompetansebygging

Små barn kan bidra til å redde liv