– Takknemlig for et innholdsrikt år i Oregon

Etter ett års utenlandsopphold i USA, kjenner professor Ingunn Størksen at hun setter mer pris på hjemlandet, og at hun lengter etter den norske sommeren.

Bilde av Ingunn Størksen. – Jeg har kanskje blitt enda mer norsk etter å ha tilbragt et år i USA, sier Størksen.

– Det har vært et spesielt år på mange måter, men det rare med å være i utlandet, er hvor mye mer man setter pris på det som er der hjemme og venter, sier Størksen.

Nå eller aldri
Professoren ved Læringsmiljøsenteret har i stor grad vært involvert i internasjonal barnehageforskning, og har samarbeidet mye med Megan McClelland ved Oregon State University siden 2012. I Agderprosjektet, som hun har hatt hovedansvaret for sammen med Mari Rege, var det lenge planlagt et utenlandsopphold.

– Det er jo alltid vanskelig å finne tid, men nå som Agderprosjektet snart er ferdig, føltes det som om det var litt «nå eller aldri», sier hun.

I august i fjor pakket hun derfor koffertene, og dro med seg mann og barn til den lille byen Corvallis i Oregon. Ved Oregon State University har hun blant annet skrevet artikler sammen med amerikanske kollegaer, og dessuten fått besøke amerikanske Preschools og kindergartens sammen med kollega Ragnhild Lenes ved Læringsmiljøsenteret.

– Vi har sett nærmere på amerikanske «kindergartens», og dersom vi sammenligner de med norske barnehager, så er det ingen tvil om at vi har et veldig bra system for barn i alderen 0 – 5 år i Norge, sier Størksen.

I Norge står lek og mye utetid sentralt, og barnehagen er tilgjengelig for alle barn.

– Det har kostet litt
Selv om Størksen vil oppsummere året i USA som spennende og innholdsrikt, innrømmer hun at det har kostet litt for hele familien.

– Det krever litt å planlegge og bryte opp for å være et helt år ute. Samtidig har vi som familie fått oppleve mye spennende sammen, ikke minst den fantastiske naturen på vestkysten av USA, sier hun.

Det har også vært en overgang for henne personlig å reise fra en stilling som senterleder for det nyetablerte Senter for barnehageforskning (FILIORUM). Hun gleder seg til å komme hjem og få tid til å samle trådene igjen i jobben som senterleder.

– Nå blir fokuset å fortsette å bygge nettverkssenteret FILIORUM, og sette meg inn i ting som har skjedd mens jeg har vært borte, sier hun.

– Det blir spennende å se hva vi skal få til med alle de flotte barnehageforskerne på UiS, legger hun til

Identitetsbyggende med universitetslag
Familien har leid et fint hus i Corvallis som ligger landlig til – der det ferdes både ørn, ekorn, rådyr, kolibrier og prærieulver – rett utenfor inngangsdøra.

– Ulvene kan hyle ganske godt om nettene, så det har vært en ny opplevelse. Det har vært spesielt å ha naturen så tett på, sier Størksen som mener hun virkelig har fått oppleve USA på sitt beste med sportsarrangementer, «graduation-seremoni» for dattera når hun var ferdig med sitt studieår på «High School» og andre klassisk amerikanske hendelser.

– Vi har blant annet vært mye på Oregon State University sine sportsarrangementer slik som det kvinnelige laget sine basketballkamper. Det har vært veldig spennende, og de er utrolig flinke. I tillegg har jeg lagt merke til hvor identitetsbyggende det er for studenter og ansatte med egne universtetslag som har egne symboler og sanger. Det er nesten litt rart at det ikke er mer fokus på i Norge, sier hun undrende.

– En helt vill natur
Snart er oppholdet slutt, og Størksen med familie vil vende nesen hjemover, men først skal de ta imot besøk og vise frem den store naturstaten Oregon.

– Det er en helt vill natur her, med dyr, fjell og kyst – rett og slett en nydelig plass for de som elsker friluftsliv, sier hun.

Likevel savner hun den klassisk norske sommeren.

– Jeg har kanskje blitt enda mer norsk etter å ha tilbragt et år i USA, sier hun og ler.

Sommerpraten:

– Båtliv eller strandliv?
 – Siden vi har hatt familiehytte på Bømlo i åresvis, må jeg vel jeg si båtliv. Det er noe med å være ute på havet.

– Boklesing eller middagskvil?
 – Jeg vil egentlig ha alt, men likevel – bok er bra!

– Softis eller saftis?
 – Softis. Ingen tvil.

– Jordbær eller vannmelon?
 – Det er lite som slår gode, varme jordbær rett fra hagen – slik vi får her. Det er bare å gå ut å høste.

– Hyttetur eller sydentur?
 – Hyttetur. Jeg lengter etter den romantiske og klassiske norske sommeren og gleder meg allerede til jentetur til en venninnes hytte på Sørlandet. Det er noe helt spesielt med en virkelig fin sommerdag på en hytte en eller annen plass i den vakre naturen.

Tekst: Maria Gilje Strand

Sommarpraten: Eit senter i stor vekst