MENY

Utvalgte nyheter om Læringsmiljøsenteret

Et utvalg nyhetssaker der ansatte ved Læringsmiljøsenteret har uttalt seg, og av saker om senterets arbeid.

Illustrasjonsbilete aviser mobbing
 • 800 skoler bruker omstridt mobbeundersøkelse

  NRK (30. oktober 2019): Datatilsynet forbyr kommune å bruke undersøkelsen fordi elevene blir bedt om å navngi mobbere.

  Les hele artikkelen på NRK.no

 • Hvordan skal skolene sikre et trygt og godt skolemiljø?

  Stavanger Aftenblad (29. oktober 2019): DEBATT: Elever i den norske skolen har helse, trivsel og læring som lovfestede rettigheter, og skolen er lovpålagt å følge med på det som skjer for å sikre at alle barn har et trygt og godt skolemiljø. Dette må ivaretas uten at det er i strid med personvernet.

  Les hele debattinnlegget hos Stavanger Aftenblad

 • – Kun halvparten av mobbeutsatte forteller det til læreren

  Utdanningsnytt.no (21. oktober 2019): Og enda færre forteller om mobbingen til helsesøster, rådgivere eller andre voksne på skolen, kom det fram på en internasjonal konferansen om skolenærvær forrige uke.

  Les hele artikkelen hos Utdanningsnytt.no

 • Sjeldent syndrom stiller krav til skolen

  Forskning.no (18. oktober 2019): Elever med det sjeldne syndromet Smith-Magenis må håndteres annerledes enn de med autisme og utviklingshemming. Det krever kunnskap fra fagpersonene i skolen.

  Les hele artikkelen på Forskning.no

 • – Viktig at barnehagen er i stadig utvikling

  Barnehage.no (16. oktober 2019): De to barnehageforskningssentrene FILIORUM og BARNkunne ønsker å skape en møteplass for forskere og praksisfeltet. Nå samarbeider de om en to dagers konferanse viet til formidling av barnehageforskning.

  Les hele artikkelen på Barnehage.no

 • Mobilen må bort når foreldrene henter i barnehagen

  Stavanger Aftenblad+ (9. oktober 2019): Gjesdal: På porten til alle kommunale barnehager i Gjesdal har det dukket opp et forbudsskilt med beskjed om at barnnehagen er mobilfri sone. Noen barnegager har også innført mobilfritt pauserom.

  Logg inn og les artikkelen hos Stavanger Aftenblad+

 • Stigeråsen – mer enn en skole

  Varden (7. oktober 2019): Stigeråsen barneskole er tildelt Dronning Sonjas skolepris for likeverd og inklude
  ring.

  Les hele debattinnlegget i Varden

 • Hvordan få ni av ti til å fullføre skolegangen innen 2030?

  Utdanningsnytt.no (3. oktober 2019): Jeg vil hevde at vi kun ser toppen av isfjellet. Det er flere unge som sliter med å gå på skolen enn de som faktisk er borte fra skolen.

  Les hele debattinnlegget på Utdanningsnytt.no

 • Ullteppe og kakao

  Bømlo-nytt+ (29. september 2019): 9. september var tilsette frå alle barnehagane i Bømlo på felles kurs i Bygdatunet på Langevåg. Kurshaldar heiter Svanaug Lunde og kom til oss frå Læringsmiljøsenteret på Universitetet i Stavanger.

  Logg på og les heile innlegget hos Bømlo-nytt+

 • Mobbing går hardt ut over både mobberen og den som blir mobbet

  Forskning.no (24. september 2019): Også de som har vært slemme mot andre som barn eller ungdom, får det vanskeligere i livet, viser norsk studie.

  Les hele artikkelen hos Forskning.no

 • Har barnet ditt kraftig separasjonsangst?

  Nettavisen (15. september 2019): Slik oppdager du om barnet ditt har alvorlig separasjonsangst - og hva du kan gjøre med det.

  Les hele artikkelen hos Nettavisen

 • Ein skule langt over snittet

  Møre+ (12. september 2019): 10.-klassingane i Hornindal har fått eksamenskarakterane sine, og dei ligg langt over landssnittet. Dei ligg også godt over snittet i Sogn og Fjordane, og det er resultatet av eit målretta samarbeid mellom skule, foreldre og kommunen.

  Logg inn og les heile saka hos Møre+

 • Viktige verdidebatter i barnehagen

  Adresseavisen (10. september 2019): Det er lite som tyder på at Lekbasert læring skaper elitebarnehager, svarer de to prosjektlederne etter kritiske spørsmål fra NTNU-professor.

  Les hele debattinnlegget i Adressa

 • Slik hjelper du elevene med å takle stress og prestasjonsangst

  Utdanningsnytt (2. september 2019): Her får du 10 tips til hvordan du som lærer kan hjelpe elevene dine med å takle stress og prestasjonsangst.

  Les hele saken hos Utdanningsnytt

 • - Lærerne har ingen mulighet til å forsvare seg

  Dagbladet (27. august 2019): To år etter lovendringen, er det tydelige tegn til at skolene har tatt raskere og bedre grep i mobbesaker. Men det går på bekostning av lærerne, mener Utdanningsforbundet.

  Les hele artikkelen i Dagbladet

 • Nå er de i gang med et nytt spennende filmprosjekt: – De er helt fantastiske og veldig dyktige

  Østlands-Posten+ (26. august 2019): Dansere og voksne fra Studio Nille var i Alfred Andersens lokaler for å jobbe med et nytt spennende filmprosjekt.

  Les hele artikkelen i Østlands-Posten+

 • Nå går datteren på skolen igjen – etter tre år på barnerommet

  NRK Rogaland (24. august 2019): Jenta hennes hadde skolevegring og satt hjemme de tre siste årene av barneskolen. Så skjedde det noe som for første gang fikk henne til å glede seg over skolehverdagen.

  Les hele artikkelen hos NRK

 • Skolevegring – et økende problem

  NRK Dagsrevyen (24. august 2019): Elever over hele landet er i gang med et nytt skoleår. For de aller fleste en positiv opplevelse. Men hva gjør du som forelder hvis barnet ditt ikke vil gå på skolen?

  Se hele innslaget på Lørdagsrevyen

 • Stavanger kommune får millioner for friskoleelevene

  Stavanger Aftenblad (22. august 2019): Den ene siden i det politiske landskapet mener friskolene skaper et mangfold, mens den andre hevder at de tapper den offentlige skolen for elever og ressurser. Men gjør friskolene egentlig det?

  Les hele artikkelen i Stavanger Aftenblad

 • Barn lærer best gjennom lek

  Aftenposten (22. august 2019): Alle foreldre har fått god informasjon om prosjektet, og deltagelse i forskningen er frivillig.

  Les hele debattinnlegget i Aftenposten

 • – Barnehagen er altfor viktig til at vi kan overlate til tilfeldigheter hva som skjer der

  Barnehage.no (21. august 2019): Det mener professor Mari Rege som er en av prosjektlederne for Agderprosjektet.

  Les hele artikkelen hos Barnehage.no

 • Skolevegring: – Få et samarbeid med skolen

  Psykisk helse (14. august 2019): ­– Skolevegring kan oppstå av flere grunner, både hos eleven selv, i familien og i skolen. Situasjoner i skolen kan være manglende forutsigbarhet og kontroll, sier Trude Havik, førsteamanuensis ved Læringsmiljøsenteret, Universitetet i Stavanger.

  Les hele artikkelen i Bladet psykisk helse

 • – Vi må dele ut smileys til barnehagene, så foreldrene vet hvilken de skal velge

  Barnehage.no (13. august 2019): – Vi har en unik mulighet til å gjøre en forskjell, men hvordan kan vi ta ut barnehagenes potensiale? Det var oppsparket fra førsteamanuensis Ratib Lekhal ved Handelshøyskolen BI da det ble invitert til debatt om kvalitet i barnehagen under Arendalsuka. Han fikk flere forslag fra paneldeltagerne.

  Les hele artikkelen i Barnehage.no

 • Utdanningsforbundet lider av kunnskapsallergi

  Dagens Næringsliv (12. august 2019): Det barna får lære i barnehagen, har betydning for hvordan de klarer seg på skolen, viser forskning. Så langt har ikke Utdanningsforbundet maktet å forholde seg til denne kunnskapen.

  Les hele kronikken i Dagens Næringsliv

 • Lekbasert læring ga resultater – men kun for barn i «dårlige» barnehager

  Utdanningsnytt.no (9. august 2019): Barn som fikk et lekbasert læringsopplegg, hadde bedre ferdigheter i matematikk, språk og selvregulering etter ett år. Men det gjaldt kun hvis de gikk i barnehager med lite læring i utgangspunktet.

  Les hele artikkelen hos Utdanningsnytt.no