MENY

Utvalgte nyheter om Læringsmiljøsenteret

Et utvalg nyhetssaker der ansatte ved Læringsmiljøsenteret har uttalt seg, og av saker om senterets arbeid.

Illustrasjonsbilete aviser mobbing
 • Ny forskning: Enkelte barnehager gir barna et stort forsprang inn i skolen

  Utdanningsnytt (10. januar 2019): Går barnet ditt i riktig barnehage, kan det gå inn i skolen med opptil fem måneders læringsforsprang. God bemanning kan være en årsak til de store forskjellene.

  Les hele artikkelen hos Utdanningsnytt.no

 • Sterke fagmiljø blir enda sterkare saman

  UH-nett Vest (5. januar 2019): Forskingsprosjektet «Systematisk observasjon i pedagogisk forsking» aukar krafta og moglegheitene gjennom å samarbeide meir på tvers.

  Les heile saka hos Universitets- og høgskolenettet på Vestlandet

   

 • 100.000 kroner til bedre kompetanse

  Agder Flekkefjords Tidende (4. desember 2018): Lund kommune har fått tildelt 100.000 kroner fra fylkesmannen, som en følge av Læringsmiljøprosjektet.

  Les hele artikkelen i Flekkefjords Tidende
   

 • Når observasjon endrer praksis

  Barnehagefolk (nr 4, 2018): Når vi utfordrer vår praksis og våre arbeidsmetoder kommer ulike syn på barn og barns medvirkning frem.

  Les hele artikkelen i Barnehagefolk (pdf)

 • Barn som er gode på å styre sin egen adferd, lærer lettere matematikk

  Forskning.no (29. november 2018): Barn som har lært konsentrasjon og selvregulering i barnehagen, får det lettere når de skal lære matematikk og lesing på skolen.

  Les hele artikkelen på Forskning.no

 • Læringsmiljøprosjektet

  Jevnaker kommune (22. november 2018): Fokus på en mobbefri skole er et viktig tema for Jevnaker kommune. Skolefaglig rådgiver Hans Olav Rørvik forteller at kommunen er med i et læringsmiljøprosjekt hvor lærere og barnehager i Jevnaker kommune jobber med tema som læringsmiljø, forebygging, avdekking og håndtering av mobbing.

  Les hele saken hos Jevnaker kommune

 • Markant nedgang i mobbing

  Skolelederen (21. november 2018): – Tre år etter at den første puljen med skoler var ferdig med prosjektet er det fortsatt reduksjon i antall mobbetilfeller, opplyser prosjektleder Janne Støen.

  Les hele artikkelen i Skolelederen (pdf)

 • Gjør det lettere å melde fra om mobbing

  Vesterålen Online (18. november 2018): Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at 11,7 prosent av elevene i Hadsel opplevde mobbing på eller utenfor skolen i 2016–2017. Dette var høyere enn snittet i fylket.

  Les hele artikkelen hos Vesterålen Online

 • Eg har ikkje møtt ein einaste forrykt lærar

  Stavanger Aftenblad (15. november 2018): Dersom skulen som livsverden er invadert av forsking, er skulen invadert av lærarar og elevar sine erfaringar. Det er vanskeleg å sjå at det er eit problem.

  Les heile debattinnlegget hos Aftenbladet

 • Det ER mulig å redusere mobbing i skolen!

  Dagbladet (14. november 2018): Nye tall viser at i samtlige skoler som har deltatt i Læringsmiljøprosjektet, har andelen elever som opplever mobbing gått ned. Det går altså an å redusere mobbing i skolen.

  Les hele debattinnlegget hos Dagbladet

 • Mobbeprosjekt også for barnehage: – Er blitt bedre rustet til å avdekke mobbing

  Barnehage.no (9. november 2018): – Barnehagene som var med på pilotprosjektet forteller selv at de har blitt bedre i stand til å avdekke mobbing og til å følge opp sakene de har funnet i egen barnehage, sier prosjektleder Marianne Torve Martinsen i Læringsmiljøprosjektet – barnehage.

  Les hele artikkelen hos Barnehage.no

 • Prosjekt har ført til mindre mobbing

  Melhus kommune (7. november 2018): To skoler i Melhus kommune har vært med på et prosjekt for å bekjempe mobbing, som har gitt gode resultater. Nå skal resten av skolene i kommunen vår følge på.

  Les hele saken på nettsidene til Melhus kommune

 • Reduserte mobbing ved 103 skoler

  Dagsavisen (1. november 2018): Andelen elever som opplevde mobbing ble kraftig redusert etter at 103 skoler fikk ekstern veiledning i regi av Utdanningsdirektoratet.

  Les hele artikkelen i Dagsavisen

 • Her bekjempes mobbing med «god, gammeldags disiplin»

  NRK Telemark (1. november 2018): Over hundre norske skoler har fått tilbud om ekstern hjelp til å bekjempe mobbing i skolegården. Det har gitt gode resultater.

  Les hele saken hos NRK Telemark

 • Mobbet: Malin begynte på skolen som femåring, i det første kullet i Reform 97

  abcnyheter (29. oktober 2018): I 1997 møtte Dagsavisen Ine og Malin Stangvik til skolestart. 21 år senere møter vi dem igjen. Hva skjedde?

  Les hele artikkelen på abcnyheter.no

 • Livsmestring på vei inn i skolen: Her kurses ungdom i å takle bekymringer

  Aftenposten (24. oktober 2018): Elevene på Drømtorp vgs. har livsmestring på timeplanen. Over hele landet kurses elever i å håndtere problemer og få mer positive tanker om seg selv.

  Les hele artikkelen i Aftenposten

 • Det store mobbesviket

  Aftenposten (14. oktober 2018): Ein løyser ikkje utfordringane med mobbing i skulen med å riste på hovudet over at førekomsten ikkje går ned frå eit år til eit anna.

  Les heile kronikken i Aftenposten

 • Norske skoleforskere: Vi må slutte å snakke så mye om kjønn i skolen

  Forskning.no (6. oktober 2018): Det er ikke bare forskjellene mellom jenter og gutter som er vesentlig for hvordan elever gjør det i skolen. Disse må vi snakke mer om, mener forskere.

  Les hele artikkelen Forskning.no

 • Manglar tid og kompetanse til livsmeistring

  NRK P2 (6. september 2018): I 2020 skal livsmeistring inn på timeplanen frå 1. klasse. Elevene skal gå ut av skulen med kunnskap om blant anna stressmeistring, psykisk helse og personleg økonomi.

  Høyr heile innslaget hjå NRK P2

 • Livsmeistring skal inn i skulen

  NRK P1 Rogaland (5. september 2018): Frå første klasse skal elevar lære om psykisk helse og stress, noko ein håpar vil førebygge psykiske problem.

  Høyr heile innslaget hjå NRK Rogaland

 • Forskere frykter at barn får atferdsproblemer på grunn av foreldrenes mobilbruk

  Forskning.no (3. september 2018): Har du barn bør du legge bort mobilen og andre teknologiske dingser perioder av dagen, anbefaler de.

  Les hele saken på Forskning.no

 • Pål Roland om foreldrenes rolle: – Bland dere inn

  Altaposten (30. august 2018): Utestenging skjer både i barnehagen, skolen og på gamlehjemmet, sier Pål Roland.

  Les hele artikkelen i Altaposten

 • Professor: – For svak undervisning om mobbing på lærerskolen

  NRK Finnmark (27. august 2018): Skolen gjør ikke nok i fire av fem mobbesaker. Problemet er at lærerstudenter ikke lærer hvordan de skal håndtere mobbing, mener professor.

  Les hele saken hos NRK Finnmark

 • – Vi blir glade hvis en av dere kommer

  Altaposten (24. august 2018): Dersom foreldrene spiller på lag med skolen og barnehagen, vil flere barn få en bedre hverdag.

  Les hele artikkelen hos Altaposten

 • Mobilfri skole siden 2015

  KSU 24/7 (24. august 2018): Frei ungdomsskole har innført mobilfri skole for å hindre at elevene blir distrahert og for redusere digital mobbing.

  Les hele artikkelen hos KSU 24/7