Utvalgte nyheter om Læringsmiljøsenteret
Et utvalg nyhetssaker der ansatte ved Læringsmiljøsenteret har uttalt seg, og av saker om senterets arbeid.

-
Slik får du barnet ditt på skolen
Man hører stadig om elever som dropper ut av videregående skole, men mange barn på barne- og ungdomsskolen sliter med skolevegring - at man rett og slett ikke klarer å gå på skolen. Førsteamanuensis ved Læringsmiljøsenteret ved UiS Trude Havik har doktorgrad på temaet.
-
Vant pris for dokumentar om ALS
Forskning.no (3. april 2018): Prisen for beste film under Amandusfestivalen gikk til Fredrik Dahle Vedholm og hans dokumentar «Mere min», som skildrer Jarmund Veland sin siste tid med familien.
-
Tingvoll er målt til mobbeversting. Nå har kommunen tatt grep
Tidens Krav (3. april 2018): Ungdomsskolene i Tingvoll er målt skyhøyt over landsgjennomsnittet på opplevd mobbing. Nå har kommunen tatt grep.
-
Fredrik (29) sin masteroppgave ga ham prisen for beste film under Amandusfestivalen
Byas (26. mars 2018): Fredrik Dahle Vedholm skulle egentlig skrive manus for TV. Det ble dokumentar i stedet.
-
Nanna (10) gjorde noe hun ikke har turt på lenge
NRK Vestfold (26. mars 2018): Nanna Lyeng Austnes er en av flere barn og unge som har mye fravær fordi de er redde for å være på skolen. Men nå vet hun hvordan hun skal takle frykten.
-
Kveldsmat og strukturert lek
Arendals Tidende (20. mars 2018): Viktigheten av struktur i barnehagelek var et tema på det aller første møtet til arrangementet “Kveldsmat”.
-
Fire års kamp for et trygt skolemiljø
Fædrelandsvennen (15. mars 2018): I fire år var skolehverdagen til Siri Thorslands sønn preget av vold og grov banning på Nygård skole i Søgne.
-
Utdanningsforbundet støtter IKKE innsparingstiltak i Fredrikstad-skolen
Fredrikstad Blad (8. mars 2018): – Konsulentselskapet «bondefanger» ledere, fagfolk og ansatte til å komme med ukloke og defensive forslag, skriver Utdanningsforbundets Ole Jørgen Christiansen. Han støtter ikke sparetiltakene fra gruppen han selv har deltatt i.
-
Gikk fra urovekkende mobbetall til stjerne i margen
Avisa Nordland (7. mars 2018): – Det er blitt bedre stemning blant de voksne, og vi har fått det koseligere i friminuttene.
-
Vi kjenner oss ikke igjen i kritikken av Agderprosjektet
Stavanger Afteblad (6. mars 2018): Som daglig leder og pedagogisk leder for vår førskolegruppe stiller vi oss uforstående til kritikken av barnehageforskningen i Agderprosjektet. Førskoleopplegget består av lekbaserte aktiviteter som er lette å gjennomføre, både i skogen og i barnehagen.
-
Rektorene i Verdal feier ikke mobbing under teppet
Innherred (28. februar 2018): Reagerer kraftig på Rolf Ingvaldsens påstander.
-
Karakterene forsvinner
Romsdals Budstikke (25. februar 2018): I Norge har vi, som eneste land i Europa, en karaktervurdering av elevenes orden og atferd i ungdomsskolen og i videregående skole. Det finnes argumenter for å opprettholde ordningen, men det finnes også sterke argumenter for å avvikle den.
-
- Viktig å vera proaktive
Os og Fusaposten (16. februar 2018): Fagsjef for barnehagar og skular i Os kommune, Per Olav Sørås, seier at det er viktig å vera proaktive når ein skal ta tak i mobbing i skulen.
-
– Mobbing kan og må stoppes
Romsdals Budstikke (15. februar 2018): – Det første man må se etter er spillet der noen søker makt gjennom andres avmakt, sier førsteamanuensis Grete Sørensen Vaaland.
-
Mobbing er eit samfunnsproblem
Fjell kommun (15. februar 2018): Onsdag denne veka var 400 deltakarar på plass på konferansen «Landsbyen – saman mot mobbing» i Sotra Arena. Mellom anna var ein av verdas leiande fagpersonar når det gjeld mobbing, professor Sameer Hinduja, på plass. Seniorrådgjevar hjå barneombodet, Kjersti Botnan Larsen, understreka sterkt dei grunnleggjande rettane barnet har.
-
Nytt verktøy tas i bruk mot mobbing
Nordvestnytt (14. februar 2018): Denne våren tar Smøla Barne- og ungdomsskole i bruk et nytt program som skal avdekke mobbing. Målet er at skolehverdagen skal bli trygg for alle elevene.
-
Lager innsatsteam mot mobbing på Atlanten
Mediehuset KSU 24/7 (13. februar 2018): Tirsdag og onsdag er rektorer og ressurspersoner fra tre videregående skoler, sammen med representanter fra kommunene samlet for å lære mer om å avdekke og forebygge mobbing.
-
Samarbeider i kampen mot mobbing
Møre og Romsdal fylkeskommune (13. februar 2018): I dag og i morgon er rektorar og ressurspersonar frå tre vidaregåande skolar, saman med representantar frå kommunane samla for lære meir om å avdekke og førebygge mobbing.
-
– De flinkeste barna går for lut og kaldt vann
Forskning.no (12. februar 2018): – Det norske skoleverket heier fram barn som er flinke i musikk eller idrett, men ikke de som er flinke i kjemi eller matematikk, mener professor.
-
Agderprosjektet passer både for barnehage og første klasse
Stavanger Aftenblad (9. februar 2018.): Vi opplever at barnehagelærere, foreldre og barn ønsker seg en barnehage som, i tillegg til å ha stort rom for fri lek, engasjerer barna i lekbaserte læringsaktiviteter.
-
«Men mobbar små barn?»
Sunnmørsposten (31. januar 2018): Ingrid er fem år og går i barnehage. No leikar ho i familiekroken med Anna, også fem år. Nora på fire vil også vere med i leiken. «Ikkje kom hit, seier Ingrid.
Les heile kronikken i Sunnmørsposten -
Dobbelt så mange gutter som jenter får utsatt skolestart
Kilden (30. januar 2018): Flest gutter begynner ett år senere på skolen og flest jenter begynner tidligere. Men forskerne er usikre på om det er ulik modenhet som er forklaringen.
-
Ingen mirakelkur i kampen mot mobbing
Aftenposten (28. januar 2018): «Jeg er en 17 år gammel gutt og er en av mange som blir nettmobbet. I tillegg har jeg cerebral parese. Og jeg har ingen venner.» Slik introduserte Albert Astrup seg på Aftenpostens debattsider Si;D på fredag. Det er brutalt – og en svært mager trøst at han ikke er alene om å bli mobbet.
-
Vi ønsker å gi barn et likere og bedre læringsgrunnlag før skolestart
Stavanger Aftenblad (28. januar 2018): Vår mening er ikke at vi ønsker mer skole i barnehagen, men vi kunne gjerne ha sett at skolen lærte av barnehagene og plukket opp flere av arbeidsmåtene derfra.
-
- Mange føler de trenger opplæring for å være gode nok foreldre
Stavanger Aftenblad (24. januar 2018): Forsker sier mange foreldre kjenner på et stort prestasjonspress og føler de aldri gjør nok for barna sine. Hun advarer foreldre mot å være for mye lærer for barnet sitt. Hvis en aktivitet ikke er en aktivitet fordi man vil gjøre noe kjekt sammen med barnet, men fordi man har en agenda, er det grunn til bekymring.
Mediekontakter
Ina Midttveit
kommunikasjonsrådgiver
Telefon: 995 94 188
E-post: ina.midttveit@uis.no
Dag Jostein Nordaker
fungerende senterleder
Telefon: 51 83 40 23
E-post: dagjostein.nordaker.@uis.no