Kunnskap kan forsterkes hvis:
- vi tenker over situasjoner vi skal forholde oss til.
- vi setter ord og begreper på vår forståelse.
- vi snakker med andre om det.
Refleksjonsoppgavene til filmene våre er laget slik at den enkelte skal reflektere over erfaringer, sette ord på erfaringer og snakke med andre om erfaringer – slik at vi kan lære av andres erfaringer så vel som egne.
IGP-metoden anbefales
I = individuelt arbeid
I står for selvrefleksjon/aktørprinsippet, der enkeltpersoner prøver å få tak i «tanker om egne tanker» (Tiller 1993). Individet får mulighet til å gå inn i en objektposisjon hvor en ser seg selv og sin egen praksis.
Alle tenker 10 minutter hver for seg. Den enkelte tenker gjennom egne synspunkt rundt spørsmålene. Vedkommende noterer ned stikkord.
G = gruppearbeid
G viser til refleksjon i en gruppe personer der en strukturert gjennomføring av refleksjon gir alle taletid. Gruppa er av en størrelse som gjør det lettere for de fleste å delta. Her deler man tanker med hverandre.
Gruppediskusjonene foregår i 20–30 minutter. Medlemmene setter seg slik at alle kan se hverandre. Deretter deler de tankene med hverandre i en runde.
Refleksjonsrunde:
- En og en får komme til ordet.
- Når en person snakker skal de andre lytte.
- Det er mulig å komme med spørsmål
- Det er IKKE mulig å komme med betraktninger eller uenigheter rundt til det som blir sagt.
- Det er ikke påbudt for alle å si noe i runden men ønskelig.
Gruppeleder noterer hva den enkelte sier i stikkordsform. Når alle har kommet til ordet, oppsummerer gruppeleder momenter gruppa er enige om samt momenter der det er ulike synspunkt. Momentene der medlemmene har ulikt syn blir drøftet.
Gruppediskusjon:
- Her er ordet fritt.
- Gruppeleder er ordstyrer.
- Gruppeleder har ansvar for å lage et lite notat der hovedmomentene i gruppas synspunkt (enighet og uenighet) blir gjengitt.
P = plenumsarbeid
P er en videreføring av diskusjonene som har foregått i grupper. Her får en tilgang til hele personalet sine tanker og kan legge grunnlag for de kollektive forpliktende avgjørelsene som tas i kollegiet.
Plenumsdiskusjon:
- Synspunkt fra alle gruppene legges frem av gruppeledere innenfor et gitt tidsrom (f.eks. 10 minutter).
- Deretter åpnes for diskusjon på områder der det er ulike syn.
- Leder styrer diskusjonen og oppsummerer.
Gruppeledere må kunne IGP-metoden
De som skal lede gruppene må sette seg inn i IGP-metoden.
Leder for de enkelte team/enhet setter sammen grupper og velger gruppeledere. Gruppene bør ikke være på mer enn 6 personer (4–5 er ideelt).
Jo mer strukturert diskusjonene blir, jo mer effektivt blir det og desto større utbytte får man.
Lykke til med arbeidet!
Tekst: Tove Flack